Vår politik

Piratpartiet är ett positivt framtidsparti. Vi tror att människor som har tillgång till fri kommunikation, kultur och kunskap växer, mår bättre och tillsammans skapar ett roligare och mänskligare samhälle för alla att leva i.

Vi vill skapa ett integritetssamhälle – Vi vill att du ska ha möjlighet att granska makthavarna, men att staten ska respektera ditt privatliv och inte övervaka dig i tid och otid. Vi vill att de senaste årens teknik ska brukas för dig inte mot dig. Därför är vi för ett samhälle utan övervakningslagar som FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

Vi vill skapa ett kultursamhälle – Kultur är livsnödvändigt för oss människor. Vi vill att du ska kunna dela kultur med dina vänner. Vi vill att kulturskapare ska kunna leva på sitt arbete. Kultur som delas är kultur som hittar sin publik, älskas och köpes. Därför vill vi legalisera fildelning i ickekommersiellt syfte. Därför är vi för ett avskaffande av Ipred-lagen.

Vi vill skapa ett kunskapssamhälle – Den som har tillgång till kunskap har det allra bästa verktyget för att förbättra sitt liv. Den som har kunskap kan dessutom hjälpa till att förbättra andras liv genom att till exempel utveckla mediciner. Därför vill vi inte att man ska kunna stänga ute andra från kunskap genom till exempel patent. Därför vill vi avskaffa dagens patentsystem.

Vi vill skapa ett mångfaldssamhälle – Vi vill se människan bakom åldern, könet, ursprunget, sexualiteten, religionen och allt det där andra som i dag ofta används för att sortera bort människor. Vi sorterar inte bort någon. Sharing is caring. Vi vill dela vårt samhälle med så många olika människor som möjligt.

Här hittar du:
En sida som sammanfattar vår politik
Vår politik från A-Ö.
Vårt partiprogram
Frågor och svar om vår politik